Sharing Knowledge

“Big Bang Data” i “Immersos en les Dades”

“Big Bang Data”, una exposició coproduïda per Fundación Telefónica i el CCCB, es un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en el que estem immersos.

Tots generem dades, des del nostre dispositiu mòbil, a través dels sensors, de les xarxes socials, de fotos i vídeos digitals, de registres de transaccions de compra i de les senyals del GPS. La novetat és que cada vegada és més fàcil emmagatzemar i processar aquesta quantitat ingent de dades que detecten patrons (d’incidències, de comportament, de consum, de vot, d’inversions, etc.). Des dels últims cinc anys existeix una ampla consciència entre els sectors acadèmics, científics, les administracions, el sector empresarial i el cultural, que generar, processar, i sobretot, interpretar dades amb les tecnologies que estem desenvolupant pot canviar radicalment la nostra societat.

“Big Bang Data” va ser primer exhibida a Barcelona (2014) i després a Madrid i Buenos Aires (2015).

“Immersos en les Dades” és una adaptació de Diputació de Barcelona de “Big Bang Data” que itinera per diverses ciutats de Catalunya al llarg de 2 anys.

Ambdues exposicions ofereixen també un espai de documentació, un servei educatiu i activitats complementàries vinculades.

La Mandarina de Newton va ser l’entitat escollida per dissenyar i impartir les visites dinamitzades i els tallers tecnològics que acompanyen les exposicions. Aquests són tallers on explorarem la temàtica del BigData d’una forma lúdica, innovadora i creativa. Són tallers dirigits a tots els públics, des dels alumnes de primària i ESO, a famílies, joves i gent gran: Nosaltres al ciberespai, (Re)cerques a Google, ¡Geolocalizamos! o In situ, i Satèl·lits i petjades o Un món de dades.

En aquests tallers explorem conceptes de dades, informació, representació, codificació, visualització i interrelacions, elements que es treballen en l’exposició, d’una manera molt lúdica i dinàmica.

– Nosaltres al ciberespai. Vivim en una societat altament tecnificada i hiperconnectada. Nosaltres mateixos som una important font de dades, ja sigui de forma voluntària o involuntària.

– Geolocalitzem! Aquest taller vol donar una visió nova de les nostres urbs, espais plens de dades, informació i coneixement. També es treballa amb el concepte de geolocalització i marc d’interpretació.

– Satèl·lits i petjades. Gràcies a les TIC, les dades locals poden estar accessibles a nivell mundial. Podem entendre el planeta com un únic ens. En aquest taller es treballa el codi i el creuament de dades.

Aquests tallers van ser pensats per ser impartits durant el Casal d’Estiu del CCCB, Culturnautes, i els tallers familiars puntuals durant el període d’exhibició de “Big Bang Data” i més tard re-adaptats a la itinerància d'”Immersos en les Dades”.

bigbangdatalogo

UAB: ‘Expliquem l’Escola’

‘Expliquem l’Escola’ és una iniciativa de la Escola d’Enginyeria de la UAB que pretén presentar l’escola, els seus alumnes i professors, i també les oportunitats de carrera per a tots aquells interessats en cursar algun dels seus programes.

L’Escola d’Enginyeria ofereix una sèrie d’estudis d’avantguarda orientats cap al futur. La seva seu de Bellaterra està situada en un dels entorns tecnològics i industrials més importants del país amb la major concentració d’empreses i centres de recerca i desenvolupament de tecnologia punta. Les enginyeries de la UAB obren un ampli ventall de possibilitats en el camp estratègic de la indústria del nostre país.

‘Expliquem l’Escola’ és una iniciativa audiovisual iniciada per l’escola l’any passat. A través d’una sèrie de vídeos presenten la institució al públic i futurs alumnes. La Mandarina de Newton va produir dos d’aquests vídeos: ‘El Futuro está aquí’ y ‘Testimonios: Escuela de Ingeniería UAB’.

‘El futur està aquí’ pretén ensenyar algunes de les tecnologies que estan sent desenvolupades per grups de recerca de l’escola i que segurament tindran un impacte important en el nostre dia a dia en un futur proper.

‘Testimonis Escola d’Enginyeria UAB’, per altra banda, és una sèrie de petits testimonis de persones que d’una manera o d’altra estan relacionats amb l’Escola d’Enginyeria: des d’estudiants que tot just acaben de començar el seu recorregut pel món de l’enginyeria, estudiants de doctorat o investigadors post-doc que duen a terme estudis d’investigació en els laboratoris de l’escola, a professors, o antics alumnes que van seguir les seves carreres professionals en aquest camp. En aquest vídeo tots ells comparteixen les seves experiències, el què fan, per què van triar estudiar a l’Escola d’Enginyeria, el curs que van triar…


ICAEN: ‘Estalvia Energia a l’Oficina’

Estalvia Energia a l’Oficina”

‘Estalvia Energia a l’Oficina’ és un projecte de l’Institut Català d’Energia / ICAEN que proposa tot un seguit de bones pràctiques pel que fa al bon ús de l’energia en el nostre entorn de treball.

Es tracta de consignes senzilles i fàcils d’aplicar en el nostre dia a dia per ajudar a reduir la despesa energètica a l’oficina i que també podeu aplicar a casa nostra. A través d’una sèrie de curts audiovisuals, l’ICAEN pretén sensibilitzar tots els ciutadans.

La Mandarina de Newton va ser l’entitat escollida per a la ideació i producció d’aquestes càpsules audiovisuals. 7 vídeos en els quals pretenem sensibilitzar l’espectador i motivar el canvi de determinats hàbits ‘energèticament’ poc eficients.

Aquí podeu veure alguns d’aquests vídeos:


Univers Internet

Univers Internet és un projecte del CCCB que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet, un fenomen que està provocant una transformació inèdita en la història humana.

La primera activitat presencial del projecte Univers Internet va ser un cicle de quatre sessions de formació que van tenir lloc al febrer de 2014. El cicle va oferir una visió global d’Internet i de com afecta a les nostres vides en tres nivells d’incidència: sobre la Persona, sobre la Ciutat i sobre el Planeta.

El projecte té un doble objectiu: construir gradualment una visió global d’Internet i els seus efectes i proporcionar eines als educadors perquè aquest coneixement es transfereixi a l’aula. Fruit de les sessions presencials neix la maleta pedagògica d’Univers Internet, formada per cinc unitats didàctiques (Construint la Xarxa, La lògica de la programació, Xarxes socials i acció comunitària, L’impacte ecològic d’Internet, Construint coneixement), que servirà per traslladar els continguts i les reflexions iniciades al blog del CCCB Lab i en les sessions de formació, a les aules d’ESO i Batxillerat.

La Mandarina de Newton va participar en les dues propostes educatives: en el cicle de formació La Mandarina de Newton va impartir el taller ‘La lògica de la programació: de la vida quotidiana a la computació’, dins la sessió ‘Persona’ que es va centrar en la temàtica ‘Cervell’: com afecten l’ús d’Internet i les noves tecnologies el sistema cognitiu?; a la maleta pedagògica La Mandarina de Newton va participar en la ideació d’una de les unitats didàctiques, també intitulada ‘La lògica de la programació’. Aquesta unitat, dirigida al 1r i 2n cicle d’ESO, presenta un recorregut per entendre com es comuniquen els ordinadors. A través de 8 activitats l’alumnat podrà explorar el món de la lògica, des de l’anàlisi de diferents codis i llenguatges fins el pensament computacional.

00._Material_educatiu_1_web

Tot suma! – Tallers sobre energia solar per WWF

‘Tot suma!’ és una sèrie de tallers sobre energia solar que La Mandarina de Newton ha dissenyat per World Wide Fund for Nature (WWF) i SHAAMS.

Aquests tallers van ser impartits per diferents escoles catalanes i també dins de l’àmbit de les activitats organitzades per a la celebració mundial de l’Hora del Planeta 2015, la major campanya global de mobilització i lluita contra el canvi climàtic organitzada per WWF.

Aquests tallers exploren els diferents tipus d’energia, i la transformació i eficiència energètica, amb un enfocament especial en l’energia renovable i l’energia solar. A través d’experiments científics explorem el concepte d’energia i l’ús d’energies renovables. Els joves tenen també l’oportunitat de construir el seu propi forn solar i encendre un LED o fer funcionar una botzina mitjançant circuits connectats a cel·les fotovoltaiques.


Altres tallers científics i tecnològics

La Mandarina de Newton idea i imparteix tallers científics i tecnològics sobre els més variats tòpics, en diferents tipus de formats per al públic més jove.

  • ‘Vivint entre muons’: és un taller interactiu que es va realitzar durant la inauguració de l’exposició ‘Accelerant la ciència‘ (produïda pel CERN), al CosmoCaixa Barcelona. Aquest ens presenta un seguit d’experiments sorprenents que ens apropen a l’interior de la matèria. Viatgem en el temps fins al Big Bang, moment en què s’originen les partícules que formen tot el que coneixem. Entenem les dificultats de fer recerca en aquests àmbits i fem un recorregut per les forces que mantenen aquests components units.
  • Nit Europea de la Recerca: dins de la Nit Europea de la Recerca, i junatment amb L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida vam realitzar tres tallers simultanis als Jardins de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Vam ‘Cuinar Ciència’, vam fer el viatge ‘En Marxa!’ i vam sorprendre’ns amb la ‘Màgia de la Ciència’. I així, de la mà de l’experimentació ens vam moure cap a l’aprenentatge d’una forma lúdica, divertida i participativa.
  • La Fàbrica del Sol: l’aigua, com a element imprescindible al món de la cuina pren un paper rellevant en aquest taller realitzat a la Fàbrica del Sol. Aprenem sobre pigments, densitat i viscositat a partir d’un manat d’espinacs, un got de suc de llimona, quatre patates, un pessic de blat de moro i sobretot l’ingredient imprescindible a la cuina, l’aigua.

Culturnautes – Casal d’Estiu CCCB

Culturnautes

Culturnautes és el casal que té lloc al CCCB durant els mesos d’estiu. És un viatge per la galàxia de la cultura contemporània! Durant cinc setmanes, nens i nenes de 6 a 14 anys s’acosten a les activitats del centre de una manera dinàmica, divertida i educativa.

Inspirades per les diferents exposicions i activitats del centre, cinc entitats ideen i proposen setmanes temàtiques, en les quals s’organitzen una sèrie de tallers i activitats lúdiques per tal que els petits s’endinsin en el món de la cultura: aprendre a explicar històries amb imatges, reinventar la ciutat del futur a partir del teatre, fer un curt experimental, augmentar les capacitats humanes a partir de les noves investigacions tecnològiques i científiques… van ser alguns dels tòpics explorats a l’edició de l’any passat.

La Mandarina de Newton ha estat l’entitat responsable per les setmanes de temàtica científica i tecnològica. A l’última edició va ser també l’empresa escollida com a responsable per l’organització i coordinació de tot el casal.

Culturnautes té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i Obra Social ‘la Caixa’.


British Summer Max Camps

Els Max Camps de British Summer són campaments d’estiu en Anglès per a nens i nenes d’entre 7 i 17 anys d’edat (francès i alemany són opcionals). Els campaments es duen a terme per tota Espanya (Catalunya, Balears i Astúries) durant l’estiu. 

Són campaments educatius que ofereixen una àmplia varietat d’activitats a l’aula i a l’aire lliure: bàsquet, futbol, art (dansa, música, teatre…), vela, equitació, surf, tennis, pàdel, ciència, classes d’Anglès.   Com a part del programa d’aquest any, l’organització dels Max Camps ha inclòs una nova sèrie d’activitats, els Think Blue Workshops, una iniciativa de Volkswagen. La Mandarina de Newton ha estat l’entitat responsable de l’organització d’aquests tallers: ‘Ciència i Motors’ i ‘Sostenibilitat i Medi Ambient’. Els hem dissenyat per permetre als participants aprendre més sobre aspectes com ara l’electromagnetisme, els motors elèctrics, conceptes de mecànica, la conversió d’energia, el medi ambient, el consum d’energia i les 3Rs (reduir, reutilitzar i reciclar). Són dos tallers pràctics, en Anglès, en els quals promovem el pensament creatiu i el treball en equip, en un ambient divertit i relaxat.


Exploradors i inventors

Exploradors i inventores són tallers creatius i experimentals per a nens de 6 a 12 anys. Aquests tallers exploren conceptes de la ciència, la tecnologia, les matemàtiques i el disseny (STEM), d’una manera creativa i activa. 

Els nens aprenen d’una manera transdisciplinar, cinestèsica seguint un procés dʼaprenentatge basat en el disseny. Exploradors i inventores està organitzat seguint el currículum escolar. Cada grup de nens/ es d’un curs diferent es centra en una àrea diferent del coneixement: la percepció i la vida, la Terra i els elements, l’enginy matemàtic, lʼenergia, moviment i el Cosmos i les TIC des de dins. Aquests tallers es van iniciar a Tàber, una escola pública que depèn de la Conselleria d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Taber té alguns estudiants sords que fan els seus estudis seguint la modalitat oral. Tot el projecte és una alternativa a la sisena hora que ha estat eliminada durant aquest nou any escolar a Catalunya. En lloc de veure-ho com un problema, La Mandarina de Newton va treballar dur per convertir això en una oportunitat dʼencoratjar els estudiants a ser més experimentals, interdisciplinàris i crítics. El procés té també un fort component de recerca sobre com crear aquest nou tipus de processos d’aprenentatge interdisciplinària.


Activitats a l’Espai Mandarina

A l’Espai Mandarina oferim activitats i tallers per a totes les edats (nens, adults, famílies): tallers trimestrals, puntuals, intensius, d’estiu… 

Fomentem la creativitat, la innovació, la participació, el pensament crític i el treball en equip. Dissenyem i prototipem experiències d’aprenentatge transdisciplinars, kinestèsiques i basades en la filosofia DIY, amb la finalitat de transformar i millorar l’educació. El programa és variat i estem constantment dissenyant i oferint noves i interessants activitats en les quals barregem diferents disciplines, com Ciència, Tecnologia i Art. Experiments de Ciència (Biologia, Química, Física…), programació, autoedició, WordPress, contes digitals per a disposituis mòbils, audiviosuals…


Experiments de Ciència per a McGraw Hill

McGraw-Hill Education és una empresa de continguts, porgramari i serveis d’educació que ofereix solucions des de pre-escolar fins a l’educació de postgrau. La companyia també ofereix publicacions de referència professionals en àmbits com els negocis, lʼenginyeria i la medicina. 

Recentment es van mostrar interessats en la millora dels llibres escolars que publiquen a Catalunya, així que ens va contactar i vàrem decidir incloure experiments científics desenvolupats per La Mandarina de Newton a Barcelona Televisió (BTV) al seu material addicional. Els llibres de Física i de Química per al primer curs de batxillerat de l’any escolar 2012-2013 inclouen, doncs, diversos vídeos on els estudiants poden veure la Irene Lapuente i el Ferran Vergés realitzant divertits experiments de ciència.


Dimensió Nano

Dimensió Nano és una exposició que mostra les possibilitats, oportunitats, dificultats i reptes que ofereix la nanotecnologia. Es basa en l’experiència real d’un centre líder en recerca sobre aquest àmbit, l’Institut Català de Nanotecnologia. 

L’exposició és un recorregut des dels conceptes bàsics de la nanociència a l’aplicació actual de la nanotecnologia i les seves possibles aplicacions en el futur. Compta amb sis àrees temàtiques: què és nanociènciala manipulació d’àtomsles nanopartículesels nanomaterialsla tecnologia i el futur la nanotecnologia i els ciutadans. El seu principalobjectiu és promoure el coneixement sobre la nanotecnologia i també facilitar la comprensió dels conceptes relacionats. A més, es vol obrir el debat sobre els possibles riscos i impactes socials de la nanotecnologia. Aquesta exposició és una iniciativa de l’Institut Català de Nanotecnologia (ICN), que sʼexposarà al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). La Mandarina de Newton hi té un paper important com a comissària i coordinadora.


Vine als horts!/Jardins Urbans

Vine als horts! és un programa que promou la xarxa de jardins urbans de l’Ajuntament de Barcelona. Talp Comunicació dissenya i executa aquest programa. El seu objectiu és informar la població sobre aquestes instal·lacions i la seva funció ambiental i social. 

La Mandarina de Newton col·labora en aquest programa a través de la ideació, producció i realització dels tallers de ciències per a jardins urbans. Aquests esdeveniments estan oberts al públic general de totes les edats. El seu principal objectiu és promoure la idea que la ciència és arreu i de que els jardins urbans poden tenir molts usos. Un d’ells és aprendre ciència d’una manera divertida i agradable. Els participants realitzen experiments senzills que es poden fer en els horts i després reproduir a les seves llars. Per exemple, observen llavors i comproven la seva forma de dispersar-se. Gràcies al iode poden veure la quantitat de midó que tenen les patates. També descobreixen la capacitat de les cols lombardes per actuar com a indicadors del pH. O com construir una bateria elèctrica amb llimones, pomes o patates. Per a La Mandarina de Newton / Sharing Knowledge el focus principal d’aquest projecte és ser una oportunitat per plantar una llavor per lʼaprenentatge al voltant d’un espai urbà.


Espai Laboratori a Arts Santa Mònica

Els tallers educatius a Arts Santa Mònica neixen a partir del diàleg entre artistes i científics i estan relacionats amb el tema central de cada exposició de l’Espai Laboratori dʼArts Santa Mònica. 

La Mandarina de Newton ha col·laborat amb lʼEspai Laboratori dʼArts Santa Mònica en dues exposicions: Sistemes Vius (Christa Sommerer i Laurent Mignonneau) i Camps Invisibles.

Camps invisibles: Geografies de les ones de ràdio

Camps invisibles: Geografies de les ones de ràdio fou una exposició d’art-ciència a l’espai Laboratori d’Art Santa Mònica.Va oferir tres tallers educatius: Espectres Electromagnètics, Construim antenes! i Mini-FM, que van ser dissenyats i produïts amb la col·laboració de La Mandarina de Newton. Els tallers fomentaven la creativitat, la curiositat i l’experimentació. Els participants van ser convidats a observar diferents fenòmens relacionats amb els conceptes que sorgien de l’exposició, realitzar experiments al voltant d’ells, fer les seves pròpies creacions i treballar en millorar habilitats com l’observació, la documentació, l’experimentació, la creació de prototips, la reflexió i la comunicació.

Sistemes Vius. Christa Sommerer i Laurent Mignonneau

Sistemes Vius. Christa Sommerer i Laurent Mignonneau és la primera exposició retrospectiva d’aquesta parella artística. Christa Sommerer i Laurent Mignonneau són dos dels artistes internacionals més reconeguts i innovadors en el media art i art interactiu. El seu treball desenvolupa interfícies interactives intuïtives i naturals on sʼapliquen els principis que provenen de la teoria dels sistemes vius relacionats amb l’ecologia, la vida artificial i les ciències de la complexitat. La Mandarina de Newton va col·laborar en el disseny, producció i realització dels tallers educatius FractalsNo és tot en els gens Fototropisme. Aquests tres tallers estan estretament relacionats amb les peces Eau de JardinLife Spaces II, A-Volve Phototropy.


Secció científica a BTV

El programa de televisió Connexió Barcelona, dirigit per en Toni Arbonés i presentat per en Ferran Vergés, a Barcelona Televisió (BTV) va obrir una nova secció de ciències dissenyada i implementada per La Mandarina de Newton. 

La Mandarina de Newton va presentar experiments clàssics de ciència i va introduir nous conceptes científics i de recerca d’avantguarda en la seva secció, cada divendres de 17:45 h a 18:00 h. Globus que no exploten quan els hi acostes un encenedor. Globus que no es trenquen quan els trapasses amb una agulla de fer mitja. Ous que il·lustren la primera Llei de Newton o que poden rebotar com una pilota de goma. Papers en flames, però que en realitat no es cremen. Reaccions químiques que canvien de color. Són alguns dels molts experiments que es varen mostrar. Per veure algunes d’aquestes demostracions es pot fer una ullada al Canal de Youtube de La Mandarina de Newton.


Les cinc diferències energètiques

Les cinc diferències energètiques és una eina virtual adreçada als estudiants joves i a professors amb la finalitat de promoure les vocacions en els estudis d’enginyeria. Aquesta iniciativa també té com a objectiu promoure la consciència entre els joves de que l’energia és un recurs escàs. 

Es promou la figura de l’enginyer/a com una persona que desenvolupa i aplica tecnologies innovadores. També es mostren algunes de les possibilitats que sʼofereixen als professionals dʼaquest àmbit, així com la seva contribució positiva a la societat. Aquesta eina virtual presenta cinc models dʼenergies renovables i, també, noves tecnologies basades en l’estalvi i l’eficiència energètica. Inclou vídeos explicatius, descripcions informatives, experiments il·lustratius i enllaços a informació addicional. La il·luminació LED, vehicles elèctrics, energia solar, l’aïllament i els ordinadors personals són alguns dels temes que sʼhi troben desenvolupats. Aquest va ser un projecte desenvolupat per La Mandarina de Newton. Va ser finançat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i va comptar amb el suport dʼEnginycat.


A classificar!

A classificar! és un joc educatiu desenvolupat per La Mandarina de Newton / Sharing Knowledge per National Geographic World Wide Retail Stores. 

Dins de l’objectiu general de millorar l’experiència del client als National Geographic World Wide Retail Stores, La Mandarina de Newton va desenvolupar dues activitats educatives que es mostren en pantalles interactives situades al terra de les botigues. Ambdues activitats consisteixen en un joc de classificació. Una es basa en la classifcació dʼanimals i l’altre de cultures. La classificació és una tècnica important utilitzada en moltes ciències com la Biologia, la Geologia, o lʼAntropologia. La primera botiga de National Geographic World Wide Retail es va obrir a Londres, a Regent Street. El 2010, la seu madrilenya de National Geographic World Wide Retail Stores va obrir les seves portes amb aquests nous jocs educatius.


TechnoLab

La Mandarina de Newton / Sharing Knowledge va desenvolupar un seguit de tallers que tenien com a objectiu apropar la tecnologia i la seva metodologia als nens de primària. L’estructura d’aquests tallers es va basar en el treball participatiu, l’aprenentatge incremental i la interdisciplinarietat. 

Tecnolab va tenir com a objectiu promoure la curiositat, la recerca, el treball en equip i l’ús de les tecnologies de col·laboració. Els nens/ es apreneren a través d’una metodologia de preguntes i respostes. Ho van fer en conjunt i en petits grups. Sʼutilitzaren plataformes Web 2.0 però complementades amb un enfocament cinestèsic. Aquestes tallers també tenien un enfocament mecànic i pràctic amb materials senzills, que va ajudar als nens a incorporar nous coneixements sobre les TIC a través dels diferents sentits. Aquest és un enfocament difícil, atès que la tecnologia es veu sovint com immaterial i abstracta. Els nens van treballar conceptes i processos tecnològics amb cartolines, llibres, adhesius, llapis de colors, etc. A través d’aquests suports van estudiar conceptes vinculats a les TIC. A més, es va utilitzar un enfocament d’enginyeria, on aquests conceptes es transformaren en realitat mitjançant l’acció. Què és la informació? Què signifiquen les sigles TIC? Què és un píxel? Com funciona un programa d’ordinador? Què és Internet? Com es pot iniciar un blog? Què és un color primari? Com funciona un ratolí? Què és un robot? Què és la Intel·ligència Artificial? o Com funciona una impressora? van ser alguns dels temes que es tractaren en aquesta sèrie de tallers. Per a La Mandarina de Newton /Sharing Knowledge Tecnolab és un projecte d’investigació sobre com els nens/es entenen processos complexos i conceptes abstractes.