Co Creating Cultures

Wild Portrait (Retrat Salvatge) – exposició d’art i ciència

WildPortrait

Wild Portrait (Retrat Salvatge) és una exposició itinerant d’art i ciència co-produïda per la Mandarina de Newton i Fundació MONA, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Pinzells, pintures i paper.

Objectes inicialment desconeguts per als ximpanzés de la Fundació MONA, però que ràpidament es van transformar en eines.

Les làmines de Wild Portrait són el resultat – artístic (o no), creatiu (o no) – de diferents moments d’espontaneïtat dels ximpanzés, en l’àmbit d’un dels projectes d’enriquiment de la Fundació MONA.

Què és l’estètica? Què entenem per creativitat? És quelcom exclusiu de l’ésser humà? O poden aquests termes ser aplicats a la resta del món animal?

Com veuen ells la realitat que els envolta? Com podríem saber-ho? Què representen aquestes pintures?

Wild Portrait (Retrato Salvaje / Retrat Salvatge) pretén despertar la reflexió sobre aquestes i d’altres qüestions, i us convida, a través de les seves pintures, a conèixer una mica més sobre cada un dels ximpanzés de la Fundació MONA, les seves històries de vida i el seu caràcter. Així mateix, vol mostrar la recerca (“El sentit estètic dels primats no humans”) que s’està duent a terme en relació a les capacitats estètiques dels primats no humans.

Durant el període d’exhibició de Wild Portrait a l’Espai Mandarina, organitzem un cicle de trobades que visen promoure la reflexió i debat sobre la temàtica. Per aquestes trobades comptem amb la presència de diversos investigadors de la Fundació MONA.

Més informació al blog Co-Creating Cultures.

CaixaEscena – co-creació de continguts educatius

CaixaEscena_banner

CaixaEscena és un programa que té com a finalitat donar suport als docents que fan teatre en els centres educatius, fomentant l’intercanvi de coneixements entre aquests i els professionals del teatre.

A través de diferents activitats dirigides tant als docents com a l’alumnat, CaixaEscena és un programa participatiu que proposa el teatre com a pràctica per al desenvolupament cultural, social i pedagògic dels joves.

La Mandarina de Newton és l’entitat responsable per l’organització d’una nova sèrie de tallers en l’àmbit d’aquest programa educatiu durant el any de 2015. L’objectiu és posar en comú el coneixement generat a les activitats anteriors i donar-li una nova forma que permeti expandir i compartir de manera útil i intuïtiva aquest coneixement – un kit pedagògic. Al llarg de diverses sessions de co-creació amb professors i professionals del teatre, creem les idees base del contingut d’aquest kit didàctic, a partir dels quals serà produït juntament amb dissenyadors especialitzats i professionals del teatre. Aquest kit estarà a disposició tant dels participants dels tallers, com de qualsevol altre docent que vulgui utilitzar-lo a l’aula. Més info al blog de Co-Creating Cultures.


TecBeyond – Innovation executive program

TecBeyond

TecBeyond és un programa internacional organitzat pel Tecnológico de Monterrey amb l’objectiu de desenvolupar i detonar el potencial innovador de l’empresari en l’àrea de Lleó, a Mèxic.

El programa està dissenyat només per a líders amb la determinació necessària per transformar la seva empresa i entorn. El programa compta amb participants experts de tot el món i pretén donar una visió completa de nous conceptes com design thinking, start-ups, participació i tendències co-, lean, etc. Tot això es porta a terme mitjançant tallers, xerrades magistrals, visites a Silicon Valley, entre d’altres.

La Mandarina de Newton va ser convidada a participar en l’última edició del programa com un dels nou experts internacionals en innovació, creativitat i intel·ligència col·lectiva. Vam compartir la nostra experiència amb els participants a través d’una sèrie de xerrades i tallers en l’àmbit del design thinking, tendències co-, espais lab, intel·ligència col·lectiva, participació i metadisseny.

Més info aquí.


NODE Center – Innovators Program

El ‘Innovators Program’ és un programa de 2 mesos de durada organitzat per NODE (Center for Curatorial Stories) de Berlín, amb l’objectiu d’explorar el potencial de l’art-thinking com una eina a utilitzar en altres camps del coneixement.

La Mandarina de Newton va ser un dels participants seleccionats per a l’edició de 2015.

Els 7 ‘innovadors’, experts en camps tan diferents com l’art, l’educació, la neurociència, la física i la psicologia, es van reunir a finals de l’estiu amb l’objectiu de crear una eina per estrènyer formes de pensament divergents a través de metodologies de ‘Design Thinking’, alternant entre cicles de recerca, ideació, prototipatge i prova. Basant-se en la idea que hi ha alguna cosa valuosa en el pensament artístic que pot ser traslladada al nostre quotidià i a altres disciplines, el primer pas va passar per la investigació dels punts comuns en aquest tipus de pensament – ‘art thinking’. A aquest procés es va seguir el desenvolupament dels aspectes més útils per al món de l’educació i el nostre dia a dia.

Com a prototip final, l’equip va crear l’eina per a professors/es ‘TILT’, destinada a tallers i a altres activitats a l’aula. TILT va ser pensada per trencar amb el ritme convencional de l’aula i així crear un ambient d’aprenentatge lúdic i de col·laboració que potencia la intuïció, la confiança, el pensament lateral i l’ús dels sentits. Aquesta eina va ser desenvolupada en format d’una pàgina web amb diversos mòduls relacionats amb la intuïció, el pensament lateral, el canvi de perspectives i la percepció, els quals poden ser vinculats amb una assignatura a l’aula. Aquests mòduls inclouen vídeos interactius, activitats pràctiques relacionades amb aquestes temàtiques i altres recursos d’investigació.

Aquesta plataforma està en fase de prototip i per tant, encara no està a punt per al llançament públic. L’equip del programa encara no està convençut que el format elegit sigui el més adequat per aconseguir assolir els objectius traçats, i per això seguirà treballant per millorar aquesta eina educativa. Aquest va ser simplement un punt de partida que els va ajudar a definir la direcció a seguir i els elements a treballar, i per tal que en un futur aquest prototip pugui ser usat públicament. Amb això en ment, els ‘innovadors’ seguiran reunint-se i treballant en el projecte.

Més informació a l’Innovators Diary del blog del programa.


Masterclasses de Design Thinking i Innovació

La Mandarina de Newton creu en el poder del Design Thinking i de l’ús de les seves diferents metodologies i eines en diferents entorns, contextos i amb diferents tipus d’usuaris.

En La Mandarina de Newton portem anys utilitzant el Design Thinking com metodologia per a la resolució de problemes (problem-solving). A través de diferents mètodes i eines com el visual sensemaking, mindmaps, co-creació o visual business models treballem i explorarem metodologies innovadores per a percebre i entendre el nostre entorn.

Col·laborem amb diversos màsters i cursos de postgrau en Disseny i Innovació amb l’objectiu de compartir la nostra experiència i oferir als estudiants estratègies i eines que els permetran gestionar de manera creativa i eficaç la complexitat dels seus projectes o entorn de treball.

Amb ELISAVA col·laborem en el Màster en Recerca per al Disseny i la Innovació o el Postgrau en Coolhunting. Disseny i Tendències Globals. Aquests programes estan pensats per a tots els professionals creatius interessats en complementar la seva formació professional amb eines de recerca i innovació. Empresaris i emprenedors interessats en explorar i crear nous esquemes de negoci i col·laboració. Enginyers, tecnòlegs i tècnics interessats en desenvolupar habilitats de creació i innovació. O professionals d’altres àrees interessats en innovar en el seu sector.

Amb els estudiants de disseny gràfic de l’Escola d’Art i Disseny Serra i Abella també compartim aquestes metodologies i durant diverses sessions explorem el poder del user-centered design.

També col·laborem en el nou programa de Màster de l’Escola de Disseny BAU, el Màster en Investigació i Experimentació en Disseny. Aquest curs neix de la conscienciació que el disseny del segle XXI demanda professionals amb una formació transdisciplinar, capaços de treballar en processos col·laboratius, que investiguin i comprenguin el món en què viuen i els efectes de la seva activitat. En el màster s’uneixen sensibilitats i metodologies pròpies d’entorns experimentals i col·laboratius com Medialabs, Fablabs o tallers de creació artística juntament amb metodologies d’investigació provinents de les ciències socials, els estudis de la ciència i la tecnologia o els estudis culturals. En aquest sentit, les sessions teòriques van acompanyades de tallers pràctics al centre de producció HANGAR, institució col·laboradora del màster. La Mandarina de Newton és responsable per algunes d’aquestes sessions pràctiques en les quals vam explorar conceptes i estratègies transdisciplinars.


Ets públic?

‘Ets públic?’ va ser un esdeveniment de dos dies de durada (Juny 2015) organitzat pel CCCB en el marc del Premi Internacional a la Innovació Cultural.

El Premi Internacional a la Innovació Cultural és un certamen biennal convocat pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb l’objectiu d’estimular la innovació en l’àmbit de la cultura, reconèixer la importància de la investigació com a part integral dels projectes i explorar els possibles escenaris culturals dels pròxims anys. El tema central de l’edició 2014-2015 va ser la relació dels nous públics culturals i les institucions. Experts en la temàtica i un públic multidisciplinari es van trobar al CCCB durant dos dies i van gaudir d’un interessant programa de tallers, xerrades, projeccions, presentacions de projectes i una festa final de lliurament del Premi al projecte guanyador.

La Mandarina de Newton va ser l’entitat responsable pel taller de co-creació que va tenir lloc durant aquest esdeveniment: ‘Públics en acció’. En aquest taller vam plantejar accions al voltant dels tres eixos que van emergir dels projectes rebuts al Premi: dinamització de processos interns en les institucions, co-creació i nous llenguatges de presentació de continguts. Per desenvolupar-los, els diferents equips van prendre com a punt de partida un mateix tema: explorar el poder de les pantalles a la societat actual, una qüestió tractada en un altre dels projectes del CCCB ‘Pantalla Global. Utilitzant tècniques i dinàmiques de co-creació i disseny basat en el usuaris els participants van treballar en equip i al final de l’activitat van presentar els seusprojectes culturals en format vídeo.

HackatH2On

La HackatH2On va ser una hackathon de més de 30 hores que La Mandarina de Newton va organitzar per el Museu Agbar de les Aigües.

La HackatH2On va tener lloc al Museu Agbar de les Aigües, els dies 21 i 22 de març de 2015, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Va ser una hackathon de més de 30 intenses hores de creativitat, on gent dels més variats perfils es van reunir per co-crear aplicacions mòbils amb l’objectiu d’apropar el ciutadà al món de l’aigua. Programadors, enginyers, dissenyadors, museòlegs… van acceptar el repte! Els més de 80 participants van crear més de 20 propuestas de apps de alto nivel de calidad, creatividad e innovación. Més info a la web de la HackatH2On o al nostre blog Co-Creating Cultures.

Hackathon Hack The Ride

El Hackathon Hack The Ride va ser un esdeveniment de 24 hores de durada que La Mandarina de Newton va organitzar per / amb BMW Motorrad i el Grup d’Innovació BMW (Innovation Works).

Hack The Ride tuvo lugar en el Mobile World Centre, Barcelona, durante los días 22 y 23 de Febrero. El objetivo de este evento era reunir a mentes creativas para desarrollar nuevas aplicaciones móviles que transformaran la experiencia de conducción urbana sobre dos ruedas. Desarrolladores, diseñadores UX y fans del mundo motero, se reunieron y trabajaron juntos durante 24 horas en un intenso pero divertido maratón de co-creación, hacking y colaboración. Equipos de todo el mundo participaron en esta jornada de creación non-stop, al final de la cual presentaron sus innovadoras ideas, todas aplicaciones móviles con un enorme potencial para transformar la forma en que los usuarios interactúan con su moto y la experiencia de conducirla.


HackingBullipedia Global Challenge

La Mandarina de Newton ha estat elegits per Telefónica I + D i elBulliFoundation per dur  a terme una nova aventura de la màquina creativa d’en Ferran Adrià. Som els responsables del disseny, la producció i la gestió del HackingBullipedia Global Challenge, un concurs internacional que convida a les millors universitats del món i a les ments més creatives a  ajudar-los a construir la Bullipedia.

Bullipedia serà un repositori de saviesa gastronòmica que recollirà no només informació sobre receptes, cultura gastronòmica, mètodes de preparació, tècniques de preparació tradicionals i les pròpies de elBulli. També contindrà aspectes de creativitat, la marca de fàbrica d’en Ferran Adrià i del seu equip d’innovadors permanents.

Aquest és un projecte colossal que requereix integrar coneixements molt dispars, en llenguatges diferents, des de perspectives distintes per servir a les demandes de coneixement i creativitat de múltiples actors. Internet té una gran quantitat d’informació útil per a la Bullipedia. Però hi ha tota la tecnologia necessària per recollir-la, indexar-la, organitzar-la, traduir-la, visualitzar-la, i distribuir-la? La tempesta de creativitat global està a punt de començar!


Parc de Recerca de la UAB: Laboratori d’Idees

El Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB) es va a apropar a La Mandarina de Newton per activar de forma creativa les seves activitats i albirar noves alternatives de futur. Vàrem co-dissenyar amb ells el esquema general del projecte ‘Laboratori d’Idees‘.

El vàrem començar com un espai d’intercanvi directe entre empresaris, investigadors i usuaris per configurar projectes de recerca i innovació. Al mateix temps, és un espai per anar descobrint noves possibilitats i funcions del propi Parc de Recerca. En aquest projecte estem aplicant estratègies de co-disseny i co-creació amb actors i usuaris per tal d’accelerar nous projectes de recerca i innovació. Els projectes sorgits del Laboratori d’Idees cobreixen un ventall que va des de l’alimentació fins la interacció de la tecera edat amb la tecnologia com a estratègia per a mantenir una tercera edat vital i cognitivament activa. Insistim molt en aplicar eines i mètodes de treball i co-creació amb usuaris molt aviat en el procés. És a dir, treballem amb els possibles futurs usuaris dels resultats dels projectes de recerca i empresarials des de bon principi, mentre els propis promotors encara els estan ideant. És una aposta que sabem que té bons resutlats per experiències americanes i europees amb que hem tingut relació. Pensem, però, que és una iniciativa pionera en el nostre país i estem molt contents de que la direcció del Parc hagi arriscat i apostat per aquest camí, basat en el disseny. L’equip del propi Parc ha reaccionat molt favorablement. A partir del nou procés que hem endegat amb l’entusiasme de l’staff del PRUAB amb els stakeholders del PRUAB i els usuaris que han respost a la invitació a participar, el propi staff de Parc està descobrint en ells mateixos noves possibilitats, capacitats i oportunitats de donar nous serveis i arribar a nous públics.


Transposicionals

Transposicionals_620x291

Transposicionals és una peça de dansa contemporània co-dirigida per La Mandarina de Newton i el col·lectiu Big Bouncers. L’espectacle d’improvisació està inspirat en fragments d’alguns dels relats que van participar a l’edició de 2013 d’Inspiraciència, un concurs de relats d’inspiració científica organitzat pel CSIC i amb el suport de la FECYT.

Amb aquesta peça de dansa pretenem oferir al públic una oportunitat per experimentar una forma diferent d’interpretar i comunicar Ciència. L’Art i la Dansa van ser les ‘eines’ que vam triar aquesta vegada. Els relats que van servir d’inspiració per Transposicionals exploren conceptes com la clonació, la robòtica, la mecànica quàntica, l’infinit, la relativitat, la gravetat i el buit. El moviment de les ballarines juga amb aquests conceptes científics i són acompanyats d’una projecció audiovisual de fragments d’aquests textos. Transposicionals va ser presentada el 30 d’Abril de 2013, durant la gala de lliurament de premis de Inspiraciència.


Kukuxumusu Relocated

Kukuxumusu Relocated és un projecte artístic de Mikel Urmeneta, un dels fundadors de l’empresa Kukuxumusu. Durant dos mesos, 22 treballadors de Kukuxumusu converteixen la Galería Moisés Pérez de Albéniz de Pamplona en el seu lloc de treball. Això significa que una oficina a ple funcionament s’exhibeix com un objecte d’art en un espai d’art.

Els treballadors s’han d’adaptar a noves condicions pel que fa a l’entorn i la visibilitat, treballen a la vista dels visitants de la galeria, mentre són enregistrats per diverses càmeres i micròfons que transmeten a Internet la seva jornada de treball. Urmeneta connecta la seva acció artística al concepte de transparènciaen els negocis. Tot i que Mikel va posar en marxa un projecte amb un objectiu estrictament artístic, el projecte també obre una gran oportunitat per explorar aspectes d’organització. És en aquesta dimensió en què CoCreating Cultures col·labora amb Kukuxumusu. L’acció artística es converteix en un objecte de reflexió per a tota la companyia per reconsiderar les seves estratègies, processos creatius i d’innovació i per així articular noves formes d’organització com a resultat de la reflexió col·lectiva. Aquest és el procés que Co-Creating Cultures co-dissenya i facilita.


Science of the City

Science of the City és un projecte molt polifacètic. Es tracta d’un projecte internacional i local, d’una iniciativa multilingüe, un recurs d’educació i un recurs de comunicació de la ciència, una eina d’investigació i una proposta participativa amb un resultat artístic. S’explora la interacció mútua i el poder d’inspiració de la ciència cap a les arts i dels ciutadans cap als artistes.

Science of the City és un projecte expositiu que es va iniciar amb un concurs internacional de vídeo sobre temes científics relacionats amb les ciutats. La idea era apropar la ciència a l’experiència de la vida real dels habitants de la ciutat. El concurs va tenir tres categories: descobriment, pregunta i experiment.  Capturaven els aspectes essencials del mètode científic: observació, creació d’hipòtesis i la seva prova o refutació. Es van dur a terme diversos tallers presencials per tal d’ajudar els participants a elaborar les seves primeres propostes. El projecte té també una dimensió d’investigació. S’ha realitzat una anàlisi exhaustiva del discurs i de les actituds dels participants, dels temes en què van treballar i de la manera en que van expressar els conceptes. El vídeos i les dades resultants de l’anàlisi han estat utilitzats com una font d’inspiració per als artistes que han creat obres d’art com a resultat de la seva interpretació de les aportacions dels ciutadans.  Aquest projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Compta amb el suport de la Obra Social “la Caixa” i amb la col·laboració del Grup de Recerca Imarte de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, Arts Santa Monica, The Tech Museum, Paris Montagne i Hangar. Per La Mandarina de Newton és també un procés d’investigació de les diferents facetes de disseny interdisciplinari i la gestió d’equips mixtes, d’experts i aprenents.


TalentLab

TalentLab se centra en el co-disseny de recursos educatius en línia. Barreja professionals de la comunitat científica i de la comunitat educativa i els embarca en un procés col·lectiu de co-creació i co-disseny.

Es basa una sèrie de tallers presencials de co-creació que exploren les ciències biològiques, la química del medi ambient, les ciències de la terra i la intel·ligència artificial. Es complementen amb una plataforma de col·laboració en línia. Els recursos educatius que resulten d’aquest projecte seran accessible als estudiants i professors de forma gratuïta. La idea és produir productes d’alta qualitat que combinin el know-how, tant d’investigadors, com de professors de primària i secundària. TalentLab és un projecte innovador que té com a objectiu promoure el debat, el diàleg i la creació de continguts innovadors amb la finalitat de fomentar la creativitat científica entre els joves. Es tracta d’una iniciativa de la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya, en col·laboració amb diversos instituts d’investigació del CSIC a Catalunya i La Mandarina de Newton. Està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i compta amb el suport del  Consell de Coordinació de l’Institut Municipal d’Educació de la Ajuntament de Barcelona. Per a l’àrea de Co-Creating Cultures de La Mandarina de Newton és un projecte d’investigació sobre els processos en línia i presencials de col·laboració i sobre la interdisciplinarietat.


L_ENTES

L_ENTES és un espectacle de dansa contemporània al voltant de l’espai, el temps, la llum, el so i la percepció. Les ballarines i coreògrafes Iris Heitzinger i Natalia Jiménez són les directores d’aquesta peça.

Aquest projecte es basa en la reunió de quatre disciplines i àrees de coneixement, la dansa i el moviment com un llenguatge global del cos, la ciència i les matemàtiques (en particular la mecànica clàssica, l’òptica i la física relativista), la llum i el so com a mitjans artístics i més, específicament, fenòmens com els anamorfismes o l’efecte Doppler. El tema principal d’aquest treball artístic és la investigació sobre la percepció humana. Volem oferir al públic una nova experiència que porti la seva atenció cap a l’experiència del moment present. Es tracta d’una coproducció amb el Festival NEO i compta amb el suport del CoNCA, La Nave del Duende, La Fragua, Escena Estruch,i  Espaço do Tempo. La Mandarina de Newton forma part de l’equip creatiu com a assessora científica. Per a l’àrea de CoCreating Cultures, L_ENTES és una oportunitat d’investigació sobre la traducció d’idiomes i processos des de l’art a la ciència i viceversa. Es connecta amb el nostre projecte d’investigació general sobre el treball en equips interdisciplinaris.


CEFJE: Design Thinking per a formació a l’administració

Aquest és un projecte centrat en l’ús de les metodologies de Design Thinking per desenvolupar nous formats de formació. Vam treballar pel Centre d’Estudis Juridics i Formació Especialitzada (CEFJE) de la Generalitat de Catalunya.

Aquest és un centre molt actiu que si bé té un focus principal en el que correspon al Departament de Justícia, també té un paper preponderant en la formació de tot tipus de funcionaris de la Generalitat. Des del centre s’ha posat en marxa o col·laborat amb iniciatives que han suposat un important canvi en la forma en què el coneixement i l’aprenentatge es generen i es transfereixen dins de la institució. Per exemple, tenen un paper molt important en grups i comunitats de pràctica com e-moderadors, que treballa amb comunitats de mediadors en àmbits molt concrets. D’acord amb la direcció del centre vam actuar sobre tres grups ben definits:

  • el personal del centre, compartint mètodes de Design Thinking perquè ells pogués crear els seus propis nous processos de formació integrant els possibles usuaris
  • el personal de Justícia, dedicat a la prevenció de Riscos Laborals, que amb tecnologies de Design Thinking, van reelaborar formats de treball per a un tema difícil i àrid
  • la comunitat de pràctica d’e-moderadors amb qui redissenyem les seves percepcions i formats de trobada i treball.
Aquí podeu veure una entrevista que ens van fer en el butlletí Compartim on comentem alguns aspectes més d’aquest projecte.


i+C+I Co-Creation

Co-Creating Cultures  ha estat col·laborant amb i+C+I, una iniciativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), que articula un programa de recerca i innovació en cultura.

Per a La Mandarina de Newton és una plataforma per comunicar-se amb una àmplia gamma de professionals en diferents àrees de la cultura i també de promoure el coneixement de la co-creació i el co-disseny de processos en el sector cultural en general.

2012 Barcelona Lab

La metàfora de la ciutat com un laboratori cívic s’està tornant molt popular, però com són aquests nous laboratoris cívics? Quina relació tenen amb la cultura digital? És el seu creixement orgànic o planificat? Quin és el paper dels habitants de la ciutat en la seva creació i evolució? Juntament amb la Laura Forlano de l’Illinois Insitute of Design de Chicago organitzem un taller i dirigim una discussió sobre aquest tema.

2011 De la interacció a la co-creació

El taller “De la participació a la co-creació”, co-organitzat pel CCCB i CoCreating Cultures es van centrar en explorar el punt en que convergeixen les diferents genealogies de la participació: Tecnologies 2.0, disseny participatiu i Intel·ligència Col·lectiva. Volíem avançar i explorar el terreny entre el públic i les institucions més enllà de la frontera interactiva / dialògica. Robert Ketner, el community manager del Tech Museum a San José Califòrnia, va presentar la seva experiència en el desenvolupament i gestió de The Tech Open Source, una plataforma en línia que promou la co-creació d’exposicions virtuals entre els museus.

2010 L’exposició al laboratori

L’equip de Co-Creating Cultures va presentrar Expolab: De la contemplació a la participació i més enllà,un projecte que estudia, analitza i produeix un nou model de la creació d’exposicions sobre la base de la co-creació amb el públic.

Institucions culturals 2.0?

Els mitjans socials són una eina poderosa de comunicació. Museus i institucions culturals els estan utilitzant cada cop més. Ara bé, són només una eina de comunicació? Fins a quin punt estem disposats a incorporar-hi la intel·ligència col·lectiva? I quins són els seus límits? L’equip de CoCreating Cultures va facilitar quatre tallers consecutius per treballar i discutir sobre les institucions culturals 2.0. Guillermo Miranda de las Heras (Museo Thyssen-Bornemisza), Larraitz Mendizuri (Tabakalera), Conxa Rodà (Museu Picasso) i Albert Sierravan participar en una taula rodona moderada per Bythenet.


Common Grounds

Common Grounds és un taller de co-creació de dos dies de duració per crear col·lectivamente una exposició d’ArtScience basada en la idea de la sinergia. Fou una part dels Encontres “Noves Fronteres de la Ciència, l’art i el Pensament“.

Entre els seus participants hi va haver reconeguts comissaris i directors de museus d’art i de ciències així com de galeries tants als EUA, com a Europa. També hi participaren teòrics de l’art, artistes, científics i públic en general. Aquest projecte va ser una iniciativa d’Arts Santa Mònica i La Mandarina de Newton. Els participants van treballar junts en la ideació d’una exposició. La idea era aconseguir resultats positius a través de friccions dissonants. El resultat és una proposta per organitzar una exposició sobre la sinergia al voltant de quatre àrees: l’alquímia, els sistemes, la tensió i el llenguatge. Per a l’àrea de CoCreating Cultures és un espai de recerca sobre els equips mixtos i la transdisciplinarietat, així com sobre els mètodes per al comissariat dels processos de col·laboració que els envolten.


Katastrophe

Katastrophe és una obra de teatre experimental. Posa en dubte la diferència entre una catàstrofe natural, una catàstrofe natural causada per la humanitat i una catàstrofe humana. Aquest projecte va ser una idea original i una producció de l’Agrupación Señor Serrano i del Festival Hybrides de Montpellier.

La Mandarina de Newton ha col·laborat com a assessora científica. Katastrophe es nodreix del llenguatge teatral que caracteriza a l’Agrupació Senyor Serrano: performance, dansa, teatre físic, vídeo en escena i l’ús de tecnologies interactives. D’altra banda, diversos experiments científics estan perfectament integrats en la narració de la història fins al punt de convertir-se en la narració mateixa. La première de Katastrophes es va dur a terme al Festival de TILT a Perpinyà (França). Compta amb el suport del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat de Catalunya, el Centre Nacional de les Écritures du Spectacle (Villeneuve-lez-Avignon, França), Stalker Teatre (Torí, Itàlia), el Programa Odissea – ACCR (Ministère de la Culture et de laCommunication, França), Sala Beckett (Barcelona), Escena Estruch de Sabadell i l’Institut Ramon Llull. Per a La Mandarina de Newton / CoCreating Cultures, aquest projecte és una oportunitat d’investigació sobre la compatibilitat de llenguatges i pràctiques de les diferents àrees (art i ciència, entre d’altres).


Communicating Nano

Communicating Nano és una plataforma en línia que reuneix a investigadors, periodistes, artistes, dissenyadors, professors i estudiants per a co-crear continguts. El seu objectiu és ser la nova xarxa de referència i d’ús habitual per als comunicadors de la nanotecnologia.

Aquest projecte és una iniciativa de l’Instut Català de Nanotecnologia (ICN) on La Mandarina de Newton hi té té un paper important. L’ICN està obert a la col·laboració amb escoles, universitats, centres educatius, empreses, museus, institucions culturals i altres entitats. Se’ls ofereix accés a continguts d’alta qualitat científica per promoure projectes educatius reals i noves hibridacions entre la nanotecnologia i d’altres disciplines fins i tot fora de la ciència. L’ICN ofereix un espai de galeria dins la plataforma de comunicació en línia Communicating Nano on els usuaris poden mostrar els seus perfils i els seus projectes. A més, de totes les contribucions presentades, les millors es publicaran al web de l’ICN. Amb aquesta acció, l’ICN vol premiar els participants mitjançant una estratègia basada en el reconeixement públic dins de la comunitat.


De la contemplació a la participació i més enllà

De la contemplació a la participació i més enllà és un projecte de recerca per comprendre les diferents dimensions de la introducció de la participació ciutadana en el disseny d’exposicions museístiques. En aquest sentit, es vol explorar el nou paper que s’obre per al públic quan es reconeix que els ciutadans poden oferir alguna cosa més que simples idees per a temes d’exposicions, o comentaris una vegada l’exposició està oberta. 

La hipòtesi d’aquest projecte de recerca de disseny és que els usuaris finals poden arribar a ser usuaris actius i productors de l’exposició final pròpiament dita. També està destinat a ser un laboratori obert utilitzat  per igual per professionals dels museus i no professionals. De la contemplació a la participació i més enllà  és també una exposició real basada en la tecnologia i la innovació. El seu tema principal són els canvis que les tecnologies de la informació i, més concretament Internet, han introduït en les nostres vides. El projecte es va articular en diferents passos. El primer es va concretar en diversos tallers persencials dedicats a la pluja d’idees, prototipatge ràpid i la creació de briefs de disseny. La segona fase va consistir en una forta col·laboració amb The Tech Museum a San José, Califòrnia, a través d’un espai de disseny virtual compartit a Second Life. Finalment,el públic va votar i va triar la millor proposta per a cada un dels mòduls que es vàrem decidir que tindira l’exposició. Aquest projecte va ser una iniciativa de La Mandarina de Newton. El Tech Virtual va ser guardonat amb els premis internacionals anuals Linden Prize 2010 gràcies a algunes de les nostres aportacions innovadores i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la va seleccionar com a bona pràctica per a la comunicació de la ciència i la participació dels usuaris en els museus. Per a La Mandarina de Newton / Co-Creating Cultures es tractava d’un projecte centrat en la idea de metadisseny i era una oportunitat per provar i avaluar els diferents enfocaments de la mateixa, especialment per avaluar el pes diferent dels formats d’interacció en línia i presencials.